Kinderen
Kinderen
ADHD: Wat is dat? Even bijpraten.
Te druk, boos, niet aan de regels kunnen houden, moeilijk kunnen concentreren, vaak niet het werkaf , moeilijk je emoties de baas. Allemaal dingen die jij hoort over jezelf. Na onderzoek blijkt dat je ADHD hebt. Wat is dat? ADHD betekent in moeilijke woorden 'Attention Deficit Hyperactivity Disorder'. In het Nederlands zegt men ook wel eens 'Alle Dagen Heel Druk'. ADHD is een stoornis in je gedrag waarbij je snel afgeleid bent en je vaak heel druk bent en moeilijk kunt stil zitten. Daarom is het voor jou erg lastig om zo aan bepaalde taken toe komen. Ook je omgeving kan last van jou hebben. Je wiebelt veel op je stoel, je hebt altijd iets in je hand om mee te spelen en je houdt andere kinderen van hun werk. Thuis kun je moeilijk je rust vinden en val je niet gauw in slaap.
ADHD verdwijnt niet zomaar,maar je hebt wel zelf invloed op je gedrag. Hieronder een paar tips die je hierbij kunnen helpen.
- Probeer je ADHD te herkennen. Dit is vaak nog lastig, omdat je, jezelf niet anders kent. Probeer te letten in welke situaties je onrustig wordt of druk bent. Leer te praten hiervoor en te zoeken naar oplossing om er mee om te kunnen gaan.
- Je kan snel je aandacht verliezen. Bespreek met je meester of juf waar jij het fijn vindt om in de klas te zitten en waar je dus het minste afleiding hebt.
- Praat met de mensen en kinderen die belangrijk zijn voor je zoals je vrienden en je ouders. Zo leren zij jou te begrijpen en steunen.
- Zorg ervoor dat je goed weet wat je die dag te doen staan. Een planbord zou je kunnen helpen. Zorg er ook voor dat je alles op een vaste plaats bewaard zodat je niet hoeft te zoeken en dat je niet snel iets kwijt bent. Ruim op school elke dag , aan het einde van de dag, even je laatjes op. Zo weet je of je alles nog hebt en hoef je de volgende dag niet te starten met het zoeken naar je spullen.
- Leg alleen spullen tafel die je nodig hebt.
- Maak elke week even met je meester of juf een afspraak om samen te bespreken hoe de week is gegaan.
- Spreek met je beste vriend af je te helpen als het misgaat in de klas of als het werken in een groep niet lukt. Dit kunnen jullie bijvoorbeeld doen door een teken af te spreken.
- Eerst nadenken en dan pas doen!
- Alleen maar luisteren naar een meester of juf kan soms voor jou te lang zijn. Spreek met je meester of juf af of jij in delen de uitleg kunt krijgen zodat je na een korte instructie steeds een opdracht of opdrachten kunt maken.
- Zoek hulp, ondersteuning en begrip bij andere kinderen die ook ADHD hebben.
Emoties en gedrag
Leer omgaan met je emoties. Leer hierop je gedrag af te stemmen. Dit is heel lastig en daarom kan het soms handig zijn als iemand je hierbij helpt. Wat doe je als je verdrietig bent, boos voelt worden, mee wilt spelen. Voor andere kinderen kan dit heel makkelijk zijn en vanzelf gaan, maar voor jou is het soms een grote uitdaging.
Begrepen voelen door leeftijdsgenoten
Om je beter begrepen te voelen kun je met je leeftijdsgenoten praten over je ADHD. Je kunt dit doen aan de hand van het boek:
'Alle honden hebben ADHD.'
Je kunt ook een spreekbeurt houden over ADHD en bijvoorbeeld een quiz te doen of een oefening zodat jouw leeftijdsgenoten kunnen ervaren waar jij elke dag hard aan werkt.